Så blir du frilanskonsult inom sociala medier

Att vara frilansande konsult innebär en enorm frihet. Det är också ett jobb där du ständigt utvecklas och lär dig nya saker genom dina olika uppdrag. Det är ett omväxlande jobb där du förmodligen aldrig kommer att ha tråkigt.

Att synas i sociala medier blir allt mer viktigt och det är betydelsefulla kanaler för relationsbyggande och varumärkesmedvetenhet. Om du vill jobba som konsult är sociala medier ett perfekt område att slå dig in på. Det finns många fördelar med att jobba som konsult inom sociala medier, du har en enorm frihet i att kunna välja dina egna uppdrag. En konsult är kort sagt en person som jobbar med ett uppdrag under en begränsad tid. Företag anlitar en konsult för att fylla ett behov. Den person som jobbar som konsult är ofta egenföretagare eller egenanställd. Du hyr helt enkelt ut din kompetens.

Lär dig sälja dina tjänster

Om du vill arbeta som konsult inom sociala medier ska du se till att skapa dig spetskompetens inom området om du inte redan har det. Ett företag anställer dig för att få tydliga råd och hjälp med hur de ska agera på sociala medier och hur de ska utnyttja dem till sin fördel.

När du väl har bestämt dig för att satsa på konsultarbetet är det dags att kavla upp ärmarna och sätta igång. Du ska börja fundera över hur du ska sälja in dina tjänster. Du behöver kunna sälja in dina tjänster för att kunna hänga dig kvar i branschen. Leta upp företag som du vill jobba med, kolla på deras sociala kanaler. Gör en utvärdering av det du ser, kontakta sedan företaget och ge positiv feedback, men tala samtidigt om hur du kan hjälpa företaget att bli bättre.

Fördelarna med att vara konsult

Det finns många fördelar med att vara konsult. Den största fördelen är att du har en enorm frihet, du är plats- och tidsoberoende. Du styr helt själv när och hur du arbetar. Du kanske vill vara ledig på förmiddagarna och istället jobba på kvällen eller kanske jobba från Spanien en månad under sommaren? Du kan helt enkelt lägga upp dina dagar och arbetstider utifrån hur du vill leva ditt liv.

De största fördelarna med att arbeta som konsult inom sociala medier är:

  • Frihet
  • Varierande arbetsuppgifter
  • Utvecklande
  • Enkelt att komma igång

Att jobba som konsult gör att du ständigt kan utvecklas utan att för den sakens skull vidareutbilda dig. Du utvecklas genom att göra nya saker och att ta nya uppdrag. Det är ett yrke där “learning by doing” passar väldigt bra in. En annan fördel är att det är enkelt att komma igång. För att konsulta inom sociala medier behöver du en dator, en telefon och en internetuppkoppling. På sikt kanske du behöver en bra kamera och lite andra saker men det behöver du inte initialt. Vad du behöver beror lite på vad du har för nisch inom området. Program för att fota, filma och skriva kan du lära dig själv genom att ta kortare kurser eller söka på nätet. Det är ett väldigt omväxlande jobb där den ena dagen kan se helt olik den nästa. Om du skulle arbeta på ett företag som anställd får du oftast inte samma variation.