Så får du hjälp via nätet när du är sjuk

Allt fler tjänster sker över nätet, idag kan du till och med få hjälp med sjukdomar och besvär på webben. Numera går det att både fixa läkarbesök och handla medicin via mobilen eller datorn. Här berättar vi mer om hur det fungerar.

Att vara sjuk är inget vidare. Du känner dig trött och hängig, kanske har du ont någonstans. Det sista du vill är att släpa dig bort till vårdcentralen och träffa andra människor. Som tur är finns det god service att få via internet.

Träffa en läkare via nätet

öroninflammationDet går att söka kontakt med en läkare på nätet när det gäller de flesta ärenden. En nätbaserad tjänst fungerar som en virtuell vårdcentral, och det är utbildade läkare och sjuksköterskor som tar hand om dig. Personalen gör en bedömning av dina symtom och kan vid behov hänvisa dig vidare för fysisk vård. Om du har en sjukdom som kommer att läka av sig själv, kan det vara skönt att slippa ta sig till vårdcentralen i onödan. I så fall kan en läkare på nätet ge förslag på åtgärder som lindrar dina symtom. Till exempel vid öroninflammation kan du få hjälp och råd hos doktor.se, som är en tjänst i mobilen. Du kommer i kontakt med Doktor.se genom att ladda ner deras app och sedan legitimera dig genom ditt BankID.

Hämta ut recept på nätet

De senaste åren har det blivit alltmer populärt att beställa apoteksprodukter via nätet. Det är praktiskt att få varorna hemskickade och du kan beställa vilken tid som helst på dygnet. Vad kanske inte många vet är att det även går att hämta ut recept via nätet. För närvarande kan du hämta ut recept för tre månader i taget. De flesta apotek har egna appar att ladda ner, som gör tjänsten än mer smidig. Även här loggar du in med ditt Bank-id för att lösa in recept på mediciner som du sedan får hemskickade i brevlådan.