Att vara vaksam på nätet

I dag skriver vi om hur man kan tänka när det kommer till att skydda sig på nätet och vad som kan hända när någon kommer åt ens personuppgifter.

Internet-råd behöver de flesta som rör sig på internet, köper saker och delar med sig av sitt liv på sociala medier. Alla som ser det du delar är inte av vänlig natur, de kan till och med använda dina uppgifter och sälja/köpa saker utan att du vet om det. Något du då måste göra är bland annat att spärra personnummer och göra en polisanmälan.

Allmänna råd och skräckhistorier

datatjuvI Expressen kan vi läsa om hur en person bland många nyligen fick sin identitet kapad, med beställningar i sitt namn på över 150 000 kronor. Räkningarna rasar in likt inbjudningarna gjorde från Hogwarths, på Harrys elvaårsdag. I samma artikel får vi ett gäng råd att följa om det är så att man själv drabbas. Bland annat ska man som nämnt genast kontakta polisen och göra en polisanmälan, kontakta sitt försäkringsbolag och höra om de kan hjälpa än, samt kontakta sin bank och spärra sina kort – samt beställa nya med nya nummer. Kontakta även företagen som bedragaren vänt sig till och bestrid de betalningskrav som kommit i ditt namn. Kontakta kronofogdemyndigheten och spärra ditt personnummer.

En annan som fått sin identitet kapad är artisten Camilla Henemark från forna Army of Lovers. Hennes personuppgifter användes på det sättet att någon utgett sig för att vara henne och låtsas sålt prylar i hennes namn via Facebook. Nu hör flera drabbade av sig till just Camilla och vill ha sina pengar tillbaka. Men hon råder dessa att polisanmäla bedragaren i stället, eftersom hon inte är inblandad annat än med sitt namn, ofrivilligt. Mer om detta kan vi läsa om i Göteborgs-Posten.

Ja det gäller att vara försiktig i denna IT-ålder då polis- och rättsväsende inte har hunnit ikapp den tekniska utvecklingen och bedragare i snabb takt drar nytta av det.