Köpa ny mobil eller reparera den gamla?

Vissa byter mobil nästan varje år. Varje litet fel som en trasig skärm eller en trasig knapp ses som en anledning att byta till en helt ny produkt, trots att mindre fel är relativt enkla att reparera. Vilka fördelar finns det med att reparera istället för att köpa nytt?

Vi lever i en tid då allt fler är miljömedvetna och börjar tänka på hur de kan bidra till en bättre värld. Elektroniskt avfall har ökat explosionsartat under 2000-talet. En stor bov i dramat är dagens extrema konsumtionssamhälle.

Fördelar med att reparera mobil

Först och främst går det att spara pengar. En av de vanligaste skadorna på en modern smartphone är att glaset har spruckit. Vänd dig i så fall till en mobilreparatör med bra priser, såsom Mobilplaneten. Att göra en reparation kan kosta ett par tusenlappar, men med tanke på att en ny modell från de bästa märkena ofta kostar runt 10 000 kr finns ändå pengar att spara. Nya iPhone X kan till och med vara dyrare än så.

Något annat många har fått upp ögonen för är att nya modeller inte längre ger lika stor uppgradering. Vad är det egentligen för fel på iPhone 6, 7 eller 8? De klarar alla normala behov och de flesta användare är riktigt nöjda med dem. Ibland känns det som att storföretagen hittar på funktioner och nymodigheter som ingen efterfrågat, bara för att få en anledning att släppa nya modeller. Än värre blir det av att Apple till exempel tagit bort 3,5 mm kontakten för hörlurar, trots att en stor andel av alla kunder ville ha kvar den.

När det inte är lämpligt att reparera

Om skadorna på mobilen är allvarliga eller om reparationen är dyr, vilket kan vara fallet för vissa specifika modeller, så kan prislappen börja närma sig vad det kostar att köpa nytt, vilket gör att besparingen uteblir. En annan anledning är om mobilen är så gammal att batteriet tappat alltför mycket i kapacitet. Då har man heller inte något val, om det inte är möjligt att även byta batteri.