Låna med eftertanke, välj med omsorg

En övervägande majoritet av dagens ungdomar använder sig av sociala medier såsom Facebook och Twitter. Med hjälp av dessa verktyg kan de hålla kontakten med kompisar, dela med sig av roliga anekdoter, foton och annat kul. Så långt allt väl. Företag har givetvis insett vilken enormt bra marknadsföringsplats Facebook, och andra sociala medier, är, och bannrarna på dessa sidor är fyllda av annonser som dessutom tycks vara speciellt utvalda efter vem man är och vilka intressen man har. En reklam som är vanlig på sådana här sajter, och som tyvärr försatt många ungdomar i en otrevlig och jobbig situation, är de företag som erbjuder snabba SMS-lån. De lockar med snabba pengar för vilka man kan shoppa kläder eller coola prylar – allt man behöver göra är att slänga iväg ett enkelt SMS, så kan man inom ett par timmar ha så mycket som 3000 kronor på sitt konto! Detta har gjort att många unga dragit på sig stora skulder som kan bli ett stort problem för dem även längre fram i livet.

För att få läget lite mer under kontroll planerar regeringen en lagförändring:

”Högen med obetalda räkningar för snabba sms-lån har vuxit snabbt de senaste åren och många unga har hamnat i skuldträsket. Nu vill regeringen göra något åt problemen genom att skärpa kraven på låneföretagen. I en lagrådsremiss som antogs i dag föreslås att samma krav på kreditprövning ska gälla för sms-lån som för andra lån. Det innebär i praktiken att långivaren ska hämta in uppgifter om inkomster och utgifter från låntagaren, men också från en oberoende källa som ett kreditupplysningföretag. Sms-lån är i dag undantagna från kraven i kreditprövningslagen.”

Ibland kan ändå läget vara så att man verkligen behöver ett snabbt lån, och då är det förstås bra att den möjligheten finns. Dock ska man då vara noga med vilket företag man bestämmer sig för att låna av, det bör vara ett seriöst, professionellt företag som till exempel smslanaren.se.