Logistik, e-handel och lagerlösningar

Många e-handelsföretag är oroliga inför Amazons inträde i Sverige. Vad är lösningen på detta och vad innebär det egentligen att den stora e-jätten kommer klampa in även i de svenska domänerna?

 

Du som har en e-handel har säkert ett smart lagersystem, eftersom det är ofta det som krävs när beställningarna kommer in och allt ska fungera smooth. Om inte finns det alltid lösningar, det kan till exempel https://www.rmslager.se/. Det blir bättre när all logistik klaffar. Det har inga mindre än Amazon kommit på.

Så kan Amazon påverka handeln i Sverige

I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur vissa menar att lösningen på orosmolnet Amazon är att helt enkelt vara bättre än e-handelsjätten. Det blir en fråga om hot eller möjlighet. För oron inom svensk handel är stor, både för de som har e-handlar men inte minst alla fysiska butiker i gatuhörn, varuhus och gallerior. För de bokhandlar som finns i Sverige är det en riktig kris att allt fler lyssnar på ljudböcker, inte sällan via just Amazon. Lösningen kan vara att bättre än e-handelsjätten och faktiskt erbjuda kunderna va de vill ha. Tona ned hotet med andra ord och se vad man själv kan göra bättre. Det kan vidare bli så att tillväxten hos e-handlarna bara accelereras av Amazons närvaro, att man säljer mer eftersom man även kan synas där. Det är då snarare så att hotet skuggar fysisk handel mer påtagligt.

 

En utmaning för e-handeln är logistiken

I Dagens Nyheter skrivs det att Amazon måste knäcka den logistiska utmaningen innan de kan blir stora och framgångsfulla på svenska mark och marknad. Man misstänker att Amazon kommer gå in i Sverige under Black Friday, eftersom de gjort de i andra länder under det datumet. Men som sagt måste man lösa logistiken eftersom den är sämre i Sverige än i många andra länder. Att få en leverans i Sverige kan ta tio dagar, medan det i London kan gå på drygt en timme.

I Computer Sweden går det att läsa om hur e-handelsjätten tar sig in på nya domäner och har nått ett börsvärde på hela 1000 miljarder dollar. Hur kan man stoppa detta? Det går nog inte.