Ring smart utomlands

Det många kanske inte känner till är att det ofta blir dyrt att ringa, MMS:a, SMS:a och surfa på sin mobiltelefon eller iPhone då man är utomlands. Många är nog väldigt vana att kunna göra detta utan att det kostar en krona i Sverige, eftersom man här har fasta abonnemang med låga kostnader. Skillnaden är utomlands att där gäller inte de abonnemangsregler som finns i Sverige, utan där blir det en helt annan kostnad. När man kommit till ett annat land brukar man vanligtvis få ett SMS från den aktuella operatören där det tydligt och klart framgår hur mycket man måste betala för ett telefonsamtal, för ett SMS eller MMS samt kostnaden för att surfa. Det som blir en stor och tydlig skillnad mellan att vara hemma i Sverige och utomlands är skillnaden i att ringa upp och svara. Den kostnaden kan ibland bli mycket varierande och kan skilja mycket.

– Det här kan rasera folks hela ekonomi. De flesta har en smartphone idag och man får inte glömma att det är en dator med telefonfunktion. Och apparna lever sitt eget liv

Stänga av alla funktioner

Det man kan tänka på när man åker utomlands är att helt enkelt stänga av alla typer av surffunktioner på sin telefon. Ofta har man appar som också drar ”kostnad” utan att man ser det, och det gör att man inte kan kontrollera den kostnaden. Alltså är enda alternativet att gå in på sin mobils inställningar och där stänga av dessa funktioner. Försök undvik hög mobilräkning på semestern, eftersom det kan bli betydligt högre än man kan tro.