Billigare i mobilen utomlands

Många får skyhöga telefonräkningar efter de varit utomlands, och många är livrädda för att få det. Nu kommer detta snart att vara ett minne blott. 2017 kommer roamingavgiften att försvinna inom EU.

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om just mobilkostnader och vad man bör göra om man ska utomlands och gärna inte vill komma hem med en skyhög mobilräkning. Att stänga av alla funktionen är en nödvändighet, för att sedan slå på vissa när man befinner sig på ett ställe som har fritt wi-fi. Nu kan detta komma att ändras. I en artikel från Göteborgsposten står det nämligen följande:

“Man ska kunna använda sin smarta telefon eller pekplatta på samma sätt som man är van vid hemma. Målet är också att det ska bli precis som hemma, det här ett stort steg på vägen dit”

Detta säger it-minister Mehmet Kaplan och många är det som hoppas på just detta, att roamingavgiften kommer att försvinna. Vad det är, är en avgift som betalas när exempelvis svenska mobiler används utomlands för att både ringa och ta emot eller att skicka sms. Den lokala operatören tar betalt av den svenska operatören som sedan skickar rökningen vidare till personen i fråga. Om denna avgift skulle komma att försvinna skulle detta betyda en otrolig lättnad för många som ofta är ute och reser. Eller kanske mest en lättad för de som sällan reser och då glömmer att stänga av dataroaming.