Marknadsföring, lån och villkor

När och hur kan du anmäla ett reklamerbjudande till Konsumentverket? Och var kan du läsa om hur långivare ibland vinklar sina erbjudanden för att te sig bättre än vad de i själva verket är?

Ibland verkar ett erbjudande på ett lån eller en kredit vara för bra för att vara sant. Då är det förmodligen det också. På Sekinas sajt förklaras det bland annat hur långivare är experter på att vinkla erbjudanden så att de som framstår som lite bättre än vad de faktiskt är. Men det är viktigt att verkligen läsa igenom villkor och räkna ut sin avbetalningsplan månad för månad för att inte råka ta ett lån med alltför hög ränta.

Hallå Konsument kan du läsa på om vad som är bra att veta innan du tar ett lån. Bland annat vad för olika typer av lån det finns på marknaden och deras karaktäristika och egenskaper. Det står även om hur viktigt det är att jämföra lån med varandra, att prata med flera olika banker för att sedan kunna förhandla till dig bäst avtal och bäst villkor, med rätt kostnader för just ditt lån. Det företag eller den bank som lånar ut pengar till dig har en skyldighet att förklara för dig var just lånet innebär och hur mycket du ska betala tillbaka, hur ofta och vad räntan ligger på.

 

Ta inte lån av oseriösa kreditgivare

Ibland är reklam för ett lån otydligt eller rentav osant. Kanske ett väldigt oseriöst företag eller liknande som försöker få dig som kund. Då är även rådet att inte ingå i avtal med detta, om ett lån eller liknande.

Marknadsföring får inte vara vilseledande mot konsumenter och tycker du att reklam eller annonser är otydliga och vilseledande på något sätt ska du anmäla detta till Konsumentombudsmannen. Med vilseledande menas att reklamen är otydlig med oklar eller till och med oriktig information. Om ett företag blir dömd för vilseledande marknadsföring kan de förbjudas av använda vissa tidigare använda påståenden i kommande reklam och annonser. Mer om detta kan du läsa om på Verksamt.se, där du som företagare kan också kan lära sig mer om ämnet marknadsföring, dess lagar och regler.