Viktigt att läsa böcker som barn

Det finns många bra julklappar att spana in, med allt från smarta telefoner till analoga prylar som böcker. Varför är det så viktigt att barn läser?

bøkerDet är bara slutet av september men rätt som det är kommer julhandeln ändå igång. Många är smarta och väntar till Black Friday innan de handlar hårda julklappar som iPhones och annan elektronik som kostar en hel del, i både nytt och begagnat skick.

Att läsa för att utvecklas och växa

Andra hårda julklappar som kan vara väldigt uppskattat att få är inget mindre än böcker. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om vad läsande gör för hjärnan, inte minst hos barn som växer och utvecklas. Är det någon gång i livet du verkligen borde läsa böcker är det nämligen mellan sex och tio års ålder, då hjärnan är som mest formbarn. Det som sker då är nämligen att hjärnans språkliga funktioner utvecklas som mest, enligt två hjärnforskare.

Att förstå koppling mellan ord och ljud

Men vad är det då som händer? Enligt artikeln handlar det om att barnet ska bli medveten om olika kopplingar, som den mellan bokstavskombinationer och ljud och förstå att språket består av olika komponenter. Dessutom handlar det om att lära sig att reagera på och känna igen olika symboler och krumelurer som finns i just text, för att sedan göra en koppling till fonetik, nämligen hur dessa krumelurer låter.

Det vi kan se när barnen börjar skolan är att det ganska snabbt kan uppstå enorma skillnader mellan olika barn. En del läser i stort sett inte alls, medan andra läser tjugo böcker på ett år – Dagens Nyheter